mandag 8. februar 2016

Tøfler / Slippers


Her ser du et par Skølinger, en forenklet utgave av ullskoene som færingene brukte før i tiden. Dette mønsteret falt jeg for for ni år siden. Det vil si at den ene tøffelen ble strikket i 2007, men den måtte vente helt til januar i år med å få en make. En UFO som jeg er så fornøyd med å ha ferdigstilt :)
Strikkefastheten min var blitt annerledes, ikke uventet, så tøflene fikk ulik størrelse. Det spiller ingen rolle for meg, så lenge de er ferdige:)

Tøflene er strikket etter et mønster i Hjemmet fra 1997, med tittelen fotvarmere fra Færøyene. Der står det litt om Skølingene:
"De ble spesielt brukt når man ønsket å være stø på føttene og ikke gli. Skølingene er småmønstret, strikket med to farger, modellen er dobbel og stikkes inn i hverandre. Under er det sydd på en ullsåle. Med en flettet snor, som ble festet bak og foran, ble ullskoen knyttet fast rundt leggen. Herrene fikk hvite bånd, kvinnene røde, mens gamle koner og enker brukte blå flettebånd."Her ser du konstruksjonen som gjør at tøffelen blir dobbel og varmer ekstra godt. Dette paret er strikket i Vamsegarn på p 4,5. De ble for store for meg, tror de endte i størrelse 38 - 40. Siden de ble så ulike velger jeg å beholde de som gjestetøfler :)


Jeg har hatt vinnerlykke i det siste og vunnet på to giveawayer! Hele to gavekort som jeg kan bruke hos Woolspire :) Jeg var så heldig å vinne både hos Livs Hobbyblogg og hos Komadyret. Ta dere en tur innom bloggene deres, der er det mye fin strikk :) Nå prøver jeg å bestemme meg for hvilket garn jeg skal velge ;)

***

Here you see Skølinger, a simplified pattern of the woolshoes that people from the Faroe islands used a long time ago. I fell for this pattern in 2007, and then knitted one of these slippers. The second slipper is knitted this year. My gauge has changed, not unexpected, and I ended up with slippers with a bit different size. That doesn`t matter now, I am just so pleased with finishing these UFO :)

16 kommentarer:

 1. Så vackra tofflor du stickar klart.Intressant med dubbla,de måst vara varma och sköna.Läckra färger också.
  Nu får du väl sticka ett par som passar dig.
  kram Gudrun

  SvarSlett
 2. Det er sjovt at se og læse om dine tøfler; selvom jeg kommer meget på Færøerne, har jeg aldrig hørt om dem. De er virkelig skønne og må været meget varme

  SvarSlett
 3. Må jo bare gjenta meg selv: Utrolig flotte tøfler i herlige farger!! Og doble tøfler er jo topp når det er kaldt. Gratulerer med å vinne - alltid gøy det!!

  SvarSlett
 4. Å så flotte disse tøflene var. Nydelige fargen og den gjesten som stikker foten sin nedi den "skrølingen" må føle seg velkommen! Et innlegg til å bli glad av. En god mandag fra Birte (tur- og ideblogg)

  SvarSlett
 5. SÅ fine tøfler, og helt sikkert veldig varme når de er doble. Alltid en god følelse når en blri ferdig med en Ufo. :-) Gratulerer med "Give away" premiene. :-)

  SvarSlett
 6. Veldig fine tøfler og verdifull informasjon! Slikt er artig å vite.
  Gratulerer med premier! Alltid kjekt å vinne.

  God mandagskveld! Her blir det strikking som vanlig.

  Klem

  SvarSlett
 7. De ble veldig fine. Og tøft med fargevalget ditt, det ble jo knall kontrast ;)

  SvarSlett
 8. Pretty slippers and so warm :)

  SvarSlett
 9. De var kjempefine og så ut til å være gode å ha på.
  Det er alltid en deilig følelse når man får en ufo ferdig :)

  SvarSlett
 10. Så fine tøfler! Det er godt å ferdigstille prosjekter som har ligget en stund, helt enig! Gratulerer med premie!

  SvarSlett
 11. Så utrolig fine tøfler! Herlig å få ferdig en ufo, og veldig kjekt å ha tøfler til gjestene.
  Gratulerer så mye med gavekortene! Ikke sant det er gøy å vinne??;)
  Tusen takk for den flotte pakken jeg fikk i posten. Kjempefine ting!:)

  SvarSlett
 12. You have so many lovely handgrafts here in your blog!

  SvarSlett

Jeg setter stor pris på alle kommentarer!
Om du ikke har egen blogg, er det bare å velge navn/nettadresse under "kommenter som". Så skriver du inn navnet ditt og kommentaren, før du trykker publiser.