søndag 28. februar 2016

Jølsterkofte / Norwegian jacket


Endelig er det tid for å vise frem et skikkelig storprosjekt! Jølsterkoften som jeg startet på i fjor sommer, fikk siste finpuss i januar i år. Et slikt prosjekt fortjener fine bilder når det skal vises frem, så derfor har jeg ventet til jeg hadde anledning til en fotoshoot med fint naturlandskap. I dag benyttet jeg anledningen når det ble oppholdsvær, og hva passer vel bedre enn at Hurtigruten kommer forbi når jeg skal forevige denne norske koften?


Dette er et mønster som har fristet meg lenge, men jeg måtte være skikkelig motivert før jeg startet. Hele jakken strikkes med vekselvis tre og fire tråder, så da er det viktig at strikkelysten er på topp.


Originalen er i gråtoner, men jeg ønsket å få inn litt farger. Det var vanskelig å se for seg hvordan bytte av farger ville bli, og jeg brukte veldig lang tid i garnbutikken på å velge. Jeg er veldig svak for grønt og lys turkis, så det ble ingen overraskelse i grunnen at disse fargene ble med hjem. Jeg valgte å prøvestrikke et erme først, for å se hvordan mønsteret ble, og for å teste strikkefastheten. Mønsteret ble jeg veldig fornøyd med, og ermene ble strikket ganske raskt.
Ut fra strikkefastheten på ermene, valgte jeg å gå opp en størrelse på bolen, slik at denne er strikket etter beskrivelse til medium. Det legges til en rose for hver størrelse, noe som utgjør mange ekstra masker. Resultatet ble likevel knapt, jeg har derfor valgt å bare ha en knapp i halsen til lukning. Hadde jeg valgt å strikke etter large, hadde det blitt for bredt over skuldrene igjen... Det hadde jeg vært enda mindre fornøyd med, så jeg har godtatt knapp-løsningen.


En singel tinnknapp fungerer som lukning.


Oppklipping av koften ble veldig spennende. Jeg hadde sydd to tette sømmer på hver side, men ved klipping begynte jeg å tvile, og valgte for sikkerhets skyld å syd to sømmer til ;) Må være sikker på at alle tråder holder seg på plass! Her ser dere litt av baksiden også. Den ble i grunnen fin den også, for jeg har hatt trådene i "rekkefølge" mens jeg  strikket, slik at jeg skulle slippe at det snurret seg tråder mer en nødvendig. En del ekstra arbeid fulgte med dette, men jeg velger å tro at det bidrar til å få et jevnere resultat også, noe som kan være vanskelig med fire tråder i spill.
Et fint kantbånd er sydd over klippekantene og gir et fint resultat. Dette kommer jeg til å fortsette med på strikkejakkene videre også, for det gir uttrykk for et helt ferdig plagg.


Et helt nydelig mønster!

Dette har vært et periodeprosjekt, alt etter lyst. Hver omgang har tatt tid, og det ble derfor bare en-to omganger per dag i perioder. Og når jeg synes omgangene på retten tok lang tid, hadde jeg ikke tatt med i beregningen hvilke utfordringer det ville bli å strikke på vrangen etter halsfelling. Men med en god dose tålmodighet gikk det! Og jeg sier meg veldig fornøyd! En tykk og varm jakke, med tidløse farger og mønster. Nå har jeg en jakke som vil holde lenge. Og om den ikke skulle bli brukt, kommer jeg til å henge den på veggen til pynt, for alt dette arbeidet må vises frem ;)

Mønsteret er fra Sandnes garn og finnes i hefte 39 Norske ikoner.
Den er strikket i Mini alpakka på p 2,5 og 3. Det gikk med totalt 500 gram garn.A timeconsuming project is finished and it is time to show it! This jacket has taken me more than 6 months to knit. It has pattern over it all and is knitted with both 3 and 4 strands at the same time. Therefore each row took a long time, and it was often enough just to knit one or two rows a day. Some weeks I needed a break from this project, and the knitting has been a little on and off. I am so pleased now that I have finished, and I am so happy with the result! It is knitted with needles 2,5 and 3 mm, so thin yarn is used, but since it is used so many threads, the jacket is thick and warm.
It is a norwegian kofte (= traditional jacket) from a place called Jølster. To knit kofter has become very popular here in Norway, and it is so fun to see all the beautiful jackets that people make. 

27 kommentarer:

 1. Fantastisk fin kofte du har strikket :-) Utrolig mye jobb som ligger i et slikt plagg. Flotte bilder også :-))

  SvarSlett
 2. Den var kjempefin og fargevalget ditt var bare nydelig :)

  SvarSlett
 3. Jeg forstår at du er fornøjet med jakken. Den er så fin. :-)
  Og man bliver altid lidt angst for at klippe i strik, jeg har også tit syet ekstra sømme for at være sikker på at strikken ikke gik op. Smukke billeder.

  SvarSlett
 4. Kjempelekker! Vakkert mønster og nydelige farger!
  Skjønner godt at du syr mange sømmer før du klipper. Alltid bedre med en for mye enn en for lite!
  Ha en fin uke. Klem

  SvarSlett
 5. Kan forestille meg alle timene du har brukt på denne lekre kofta! Et tålmodighetsarbeid, men vel verdt innsatsen, for denne kofta vil du ha glede av i lang tid. Veldig fine farger til deg, og så nydelig arbeid! Du er en mester!
  Det er ikke mange ungdommer som velger garn og pinner i den tykkelsen du har brukt. Imponerende!

  Gratulerer med vel utført arbeid! Denne kofta må du bruke mye og vise fram for all verden!

  God mandag fra Ingunn

  SvarSlett
 6. Den er vel nok smuk, og sikke nogle dejlige farver, du har brugt

  SvarSlett
 7. Hei :-) Så mye fint du strikker og syr. Takk for hilsen hos meg :-)

  SvarSlett
 8. For et arbeid og så pent strikket, du kan være kjempestolt, hilsen Beth

  SvarSlett
 9. Dette er eit fantastisk stykke arbeid! Har du noko tilknyting til Jølster? Det er nabokommunen vår. Fargane er nydelege. Fint påkome med ein knapp... Kunne du ha klipt ut halsringinga i staden for å strikke att og fram? Det å ha trådane på rad dorstår eg ikkje heilt, så viss du har ein god metode så det ikkje ruskar seg, må du vise det😄

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Nei jeg har nok ingen tilknytning til Jølster, jeg bare falt for koften :) Jeg vurderte å strikke rundt helt opp, for så å sy og klippe, men siden jeg ikke har gjort dette tidligere, valgte jeg å bare følge mønsteret. Jeg får teste den metoden på et enklere plagg først :) Det jeg tenker med å ha trådene i rekkefølge, er at de har hver sin plass i strikkingen. For eksempel om du strikker med to tråder, så har du som oftest en hovedfarge og en kontrastfarge. Jeg bruker da alltid å ha hovedfargen over kontrastfargen i strikkingen. Det er sikkert en enklere måte å forklare dette på, men jeg har iallefall funnet ut at det å ha en tråd oppe og en tråd nede, gir et jevnere resultat ved at kontrastmaskene blir like i størrelse.

   Slett
 10. Den ble kjempefin, rett og slett. Nydelige farger og fotografert i vakre omgivelser. Forstår at det tar tid. 4 forskjellige farger på en omgang er en tålmodighetstest.. Husk å bruke jakken mye, det har både du og den fortjent.

  SvarSlett
 11. Så flott den ble!
  Ser ut som mye arbeid :-)

  SvarSlett
 12. Koften din er utrolig lekker og et fantastisk fargevalg og arbeid du har gjort! Ja, denne fortjente et flott landskap til fotografering, og det har du også fått til. :-)

  SvarSlett
 13. Wow, litt av et strikkeprosjekt og så flott koften din er. Er så imponert over dere som fikser å strikke mønster i flere farger. Nydelig arbeid.

  SvarSlett
 14. Så utrolig fin kofte, og for en tolmodighet. Knappeløsningen er jo toppers, jeg bruker aldri knappene lukket likevel.... Synes du skal være megafornøyd jeg :)

  SvarSlett
 15. Nydelig kofte -og veldig flott arbeid!! Nydelige fsrger du hsr valgt. Den kofta får du nok glede av i mange år!

  SvarSlett
 16. En aldeles nydelig fargekombinasjon på en flott kofte. Gratulerer, så flink du er!

  SvarSlett
 17. For en utrolig flott kofte du har strikket!!!
  Litt av en bragd, egentlig. Med tre og fire tråder av gangen. Jeg vet hvilken jobb det er.
  Jeg starter også på ermene, og justerer bolen etter det.
  Dumt at du ikke får knept den, kun øverst, men vet du hva: den er faktisk penest åpen.
  Så får du heller strikke en annen kofte som er til å kneppes.
  Lager jeg et plagg som ikke blir helt slik jeg hadde sett for meg, sier jeg høyt til meg selv, at denne ble slik, og da har jeg den sånn!
  Flotte bilder av deg, hunden og kofta. :)

  SvarSlett
 18. Super fine ... deilig har du strikket. Så fint mønsteret og farger. Ja, jeg syr alltid to tette på hver side... det jeg bruker :-))
  Herlig du presentere kjempeflotte kofte, bedårende landskapet... deilig er jorden.
  Tusen takk for bilder. Hilsen og klem fra Viola

  SvarSlett
 19. Super fine ... deilig har du strikket. Så fint mønsteret og farger. Ja, jeg syr alltid to tette på hver side... det jeg bruker :-))
  Herlig du presentere kjempeflotte kofte, bedårende landskapet... deilig er jorden.
  Tusen takk for bilder. Hilsen og klem fra Viola

  SvarSlett
 20. Utrolig fin kofte du har strikket. Du kan virkelig være fornøyd med resultatet!
  Jeg studerte fjellene bak deg og fikk en plutselig lengsel etter Nordvestlandet..... Hvor er bildene tatt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Jeg er fornøyd og veldig glad for å ha ferdigstilt koften.
   Bildene er tatt fra Midsund med utsikt mot Tomrefjorden :) Et nydelig landskap!

   Slett
  2. Ah! Fra Midsund er det ikke langt ut til Fjørtofta... ;)

   Slett
 21. Hold da op, hvor er det en smuk kofte - jeg er vild med det fine mønster og farvesammensætningen er også blevet rigtig god :-) Den passer perfekt til en tur ud i den smukke natur :-) Jeg synes det fungerer fint med den ene knap, selvom det ikke var din idealløsning :-) God weekend :-)

  SvarSlett
 22. Nydelig kofte i vakre og delikate farger :)

  SvarSlett
 23. For en lekker jakke, også så jevnt og pent den er strikket!
  Flotte bilder også!

  SvarSlett

Jeg setter stor pris på alle kommentarer!
Om du ikke har egen blogg, er det bare å velge navn/nettadresse under "kommenter som". Så skriver du inn navnet ditt og kommentaren, før du trykker publiser.